Skip to main content

e-learning Ο.Σ.Τ.Κ.

(Ολοκληρωμένο Σύστημα Τηλεκατάρτισης)

Σύστημα διαχείρισης εκπαιδευτικών διαδικασιών και περιεχομένου (Learning Management System / Learning Content Management System)

Σύστημα σύγχρονης ηλεκτρονικής εκπαίδευσης (Virtual Classrooms)

Η εταιρεία μας προτίθεται να αναλάβει την ανάπτυξη συστήματος διαχείρισης εκπαιδευτικών διαδικασιών και περιεχομένου (Learning Management System / Learning Content Management System), καθώς και συστήματος σύγχρονης ηλεκτρονικής εκπαίδευσης (Virtual Classrooms). Τα δύο αυτά συστήματα θα παραδοθούν σε κατάσταση πλήρους διαλειτουργικότητας (integrated) με πλεονεκτήματα που αναλύονται παρακάτω.

Σύστημα Διαχείρισης Εκπ/κών Διαδικασιών & Περιεχομένου

Το Σύστημα θα βασίζεται στην πλατφόρμα Moodle 4.1.1 ή νεότερη έκδοση (http://Moodle.org/). Το Moodle αποτελεί ελεύθερο λογισμικό / λογισμικό ανοιχτού κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ) και χρησιμοποιείται διεθνώς από πανεπιστήμια και άλλα ακαδημαϊκά / εκπαιδευτικά ιδρύματα, επιχειρήσεις, Οργανισμούς και Φορείς για το σχεδιασμό και υλοποίηση εκπαιδευτικών διαδικασιών αλλά και την οργάνωση και διάθεση ηλεκτρονικού εκπαιδευτικού περιεχομένου.

Μερικές από τις βασικές λειτουργικές δυνατότητες του συστήματος αναφέρονται συνοπτικά παρακάτω:

  • Ολοκληρωμένη διαχείριση χρηστών και ελεγχόμενη πρόσβαση αυτών στο σύστημα με διαδικασίες ταυτοποίησης (user authentication)
  • Διαχείριση και απόδοση ρόλων και δικαιωμάτων χρηστών για ελεγχόμενη πρόσβαση στις λειτουργίες και στα δεδομένα του συστήματος
  • Διαχείριση ομάδων χρηστών για δημιουργία δομημένων υποσυνόλων (τμημάτων, «τάξεων», κ.ο.κ.)
  • Εργαλεία σύγχρονης και ασύγχρονης επικοινωνίας μεταξύ των χρηστών, πλήρως ενσωματωμένα στο περιβάλλον διεπαφής του συστήματος
  • Εργαλεία εξαγωγής αναφορών χρήσης του συστήματος
  • Φόρτωση, διαχείριση, ελεγχόμενη διανομή και παράδοση πολλαπλών τύπων ψηφιοποιημένου εκπαιδευτικού υλικού
  • Σχεδιασμός εκπαιδευτικών προγραμμάτων που αποτελούνται από επιμέρους εκπαιδευτικές δραστηριότητες διαφόρων τύπων και μορφών (μαθήματα ασύγχρονης ηλεκτρονικής εκπαίδευσης, μελέτη εκπαιδευτικού υλικού, αξιολογήσεις, συνεδρίες σύγχρονης ηλεκτρονικής εκπαίδευσης, κ.α.)
  • Επέκταση της λειτουργικότητάς του με προσθήκη – παραμετροποίηση αρθρωμάτων (modules)
  • Ολοκληρωμένη διαχείριση εγγραφών
  • Πλήρη συμμόρφωση με τις προδιαγραφές του διεθνούς προτύπου SCORM 1.2 ή νεότερης έκδοσης (της πρωτοβουλίας Advanced Distributed Learning).
  • Συμμόρφωση με προδιαγραφές περί προσβασιμότητας από ΑΜΕΑ που ορίζονται από διάφορα διεθνή σχετικά πρότυπα.

Το Moodle μπορεί να λειτουργήσει ως ένα πλήρες, ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης εκπαιδευτικών διαδικασιών για το πελάτη μια που εγγενώς περιέχει Σύστημα Διαχείρισης Εκπαίδευσης (Learning Management System – LMS), Σύστημα Διαχείρισης Εκπαιδευτικού Υλικού (Learning Management System – LCMS), και Εφαρμογή Ανάπτυξης και Συγγραφής μαθημάτων (Authoring Tool). Επίσης, μπορεί να ενσωματώσει Σύστημα Σύγχρονης Ηλεκτρονικής Εκπαίδευσης για το σχεδιασμό και τη διεξαγωγή συνεδριών «εικονικών τάξεων». Η ενσωμάτωση σε αυτή την περίπτωση αφορά σε κατάσταση πλήρους διαλειτουργικότητας (integration). Σημειώνεται ότι στο σύστημα που θα παραδοθεί δεν θα υφίσταται κάποιος περιορισμός αριθμού εγγεγραμμένων χρηστών.

Σύστημα Σύγχρονης Ηλεκτρονικής Εκπαίδευσης

Το σύστημα σύγχρονης ηλεκτρονικής εκπαίδευσης θα βασίζεται στο ανοιχτού κώδικα λογισμικό BigBlueButton v.1.0 ή νεότερου. Το συγκεκριμένο σύστημα επιλέγεται λόγω της πληρότητας των λειτουργικοτήτων του οι οποίες αναλύονται παρακάτω αλλά και λόγω της πλήρους διαλειτουργικότητάς του με το σύστημα ασύγχρονης ηλεκτρονικής εκπαίδευσης (Moodle). Παρέχει τη δυνατότητα συμμετοχής (και όχι απλής παρακολούθησης) σε εκπαιδευτικές διαδικασίες μέσω διαδικτύου, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ένα πλήρως διαδραστικό περιβάλλον web conferencing.

Μερικές από τις βασικές λειτουργικές δυνατότητες του συστήματος αναφέρονται παρακάτω:

  • Αμφίδρομη και σε πραγματικό χρόνο μετάδοση ήχου και video feed πολλαπλών πηγών
  • Εργαλείο διαδραστικού ηλεκτρονικού πίνακα (whiteboard) με λειτουργίες φόρτωσης αρχείων εκπαιδευτικού υλικού και κατάδειξης – υποσημείωσης, κλπ.
  • Διαμοιρασμός εφαρμογών και επιφάνειας εργασίας (application – desktop sharing)
  • Σύγχρονη επικοινωνία μέσω μηνυμάτων (chat engine)
  • Ελάχιστες απαιτήσεις σε εξοπλισμό από τους συμμετέχοντες: επαρκεί η χρήση οποιουδήποτε Η/Υ με πρόσβαση στο διαδίκτυο και με οποιοδήποτε εξοπλισμό ήχου / εικόνας (ενσωματωμένα / εξωτερικά ηχεία / ακουστικά ή μικρόφωνα, ενσωματωμένη / εξωτερική web camera)
  • Υποστήριξη απόδοσης ρόλων στους χρήστες (λ.χ. καταρτιζόμενος, εισηγητής, συντονιστής συνεδρίας, κλπ.)

Πλεονεκτήματα Διαλειτουργικότητας Συστημάτων Ασύγχρονης & Σύγχρονης Ηλεκτρονικής Εκπαίδευσης

Το σύστημα σύγχρονης ηλεκτρονικής εκπαίδευσης θα βρίσκεται όπως αναφέρθηκε παραπάνω σε κατάσταση πλήρους διαλειτουργικότητας με το σύστημα ασύγχρονης ηλεκτρονικής εκπαίδευσης, εξασφαλίζοντας:

  • Τη δυνατότητα σχεδιασμού, χρονικού προγραμματισμού και ένταξης των συνεδριών σύγχρονης τηλεκπαίδευσης στα πλαίσια οποιουδήποτε εκπαιδευτικού προγράμματος και τη δυνατότητα υλοποίησης προγραμμάτων τύπου blended learning.
  • Την ενοποιημένη παρουσίαση του προγράμματος στους χρήστες – εκπαιδευόμενους, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει μαθήματα ασύγχρονης ηλεκτρονικής εκπαίδευσης, χρονοπρογραμματισμό των συνεδριών σύγχρονης ηλεκτρονικής εκπαίδευσης (εικονικών τάξεων), καθώς και τυχόν άλλο υλικό μελέτης, ασκήσεις, μελέτες περίπτωσης, κ.α.
  • Τη χρήση ενός πλήρως ενοποιημένου συστήματος από τους καταρτιζόμενους, οι οποίοι εισέρχονται με το μοναδικό τους κωδικό πρόσβασης και έχουν πρόσβαση στο σύνολο των υπηρεσιών, λειτουργιών, ενεργειών και δεδομένων σχετικά με την εκπαίδευσή τους από ένα, ενιαίο εκπαιδευτικό περιβάλλον, μέσω του οποίου συμμετέχουν σε όλες τις διαδικασίες της ασύγχρονης και σύγχρονης ηλεκτρονικής εκπαίδευσης.

Ενδιαφέρεστε;

Συμπληρώστε την κάτωθι φόρμα

"*" indicates required fields